våga

Vad menar jag med det? Vad man ser?

Och vad man inte ser?

Oftast ser vi bara modet, det orädda, starka det framgångsrika.

Men man ser inte oftast det som krävs för att nå dit.Misslyckanden, hårt arbete, disciplin, kritik, personlig utveckling, personlig avveckling utvärdera, omvärdera uppoffringar, risker, uthållighet, tvivel, självrannsakan, sena nätter, trötthet, utmattning.

Det är sällan det är serverat på ett silverfat eller glid på en räkmacka.

”Att bli framgångsrik i det du vill kommer inte av sig självt”

Att syna sina egna rädslor och att inte lura sig själv är en bra förutsättning för att nå framgång i sig själv. Att ställa även frågan vad är framgång för mig? Är det för min egen skull eller för andras skull jag gör det? Här gäller det att vara sann gentemot sig själv annars kan karma bita sig i röven.

Ett annat sätt är att gradvis utsätta sig för nya utmaningar. En utmaning ett mål kryddat med lite rädsla och adrenalin. För varje utmaning du klarar ökar chansen att du ska klara även nästa – du upptäcker att det inte är så farligt att vara rädd. Du behöver gå utanför din komfortzon.

Ta dig ur komfortzonen

Det är det enda som komfort ger oss komforten av att röra oss genom tröghet. Din komfortzon är som en bubbla som skyddar dig med allt som förblir detsamma. Även om vi klagar och det verkar outhärdligt så stannar vi där på grund av dessa rädslor och hur otroligt lätt det är för dem att bli till en vana.

Att lära sig att pusha sig själv handlar om att ta sig ur sin komfortzon. Jag föreslår flera metoder för att lyckas med det. Man kan sätta upp mål och deadlines som gör det svårare att fega ur och välja den bekväma vägen, eftersom misslyckandet då blir så uppenbart. Man kan träna upp sin självdisciplin eller utsätta sig för tävlan, exempelvis genom att hitta andra som också vill ta sig ur sin bekvämlighetszon. Var glad över misstagen du gör. Om ett tag kommer de att förvandlas till roliga historier som du kan berätta för andra.

Jag utsatte mig för min höjdrädsla”

För mig var klättring som en milstolpe i mitt liv.

Eftersom min höjdrädsla gjorde så att jag inte vågade. Jag blev förbannad på min egen begränsning och bestämde mig för att utsätta mig för den. Och peppade mig själv med orden.

”Jag vill, jag kan, jag ska”

Det tog lång tid för mig att våga lita på mig själv att klättra högt. Oftast tog rädslan vid att jag satt fast i väggen och grät och höll fast krampaktigt och vågade inte släppa taget. Panik,yrsel, handsvett och oro som följd och jag undrade många gånger varför jag utsatte mig själv för denna plåga. Men i efterhand är jag glad att jag vågade utmana mig själv hur läskigt det än kändes. Sen kom nästa steg när jag väl litade på mig själv slog det mig att jag behöver ju lita på personen som håller i repet också. Så både tillit till mig själv och andra var saker jag fick jobba med med mig själv. Att våga utsätta sig för detta fick mig att växa enormt som människa. Har man bara rätt klätterskor och utrustning, utbildning i klättring (grönt kort) och någon vän i den lokala klätterklubben som kan hjälpa en på traven i början är det bara att köra igång och våga.

Jag har klättringen att tacka som en framgång i mycket i mitt liv det var som en katalysator till att våga så mycket annat också, det blev som ringar på vattnet har jag märkt i efterhand.

Jag lärde mig genom att våga gå emot något som var obekvämt för mig till att det blev en framgång i att våga ta beslut i mycket i mitt liv.

Låt din passion bli din drivkraft framåt.

Hur tar jag mig ur min rädsla?

Ställ dig själv frågan: Om den här situationen inte innebar någon rädsla eller stress för dig, skulle du då vilja delta? Skulle det kunna vara bra för din karriär,personliga framgång osv?

Svara ärligt på frågan. Om svaret är ”ja” innebär det att din rädsla håller dig tillbaka.

Tidigare har du hittat på olika svepskäl till att undvika den obehagliga situationen. Gör nu istället tvärtom; sätt dig ner och brainstorma fram alla tänkbara skäl till att det vore värdefullt för dig att gå på det där du ser som en utmaning, eller vad det nu är du undviker. Skulle du kunna ha nytta av de där kontakterna i karriären eller strävandet att nå det där personliga målet?

När du har svarat på den frågan har du en god grund att stå på – du vet varför du vill lära dig att gå utanför din bekvämlighetszon i den givna situationen. Nästa steg är att göra upp en plan som är anpassad efter din unika situation. För att kunna ta ett steg ut i det okända eller skräckinjagande måste du ha en konkret plan – annars är du snart tillbaka på ruta ett igen. du ska ta makten över situationen genom att hantera den på det sätt som passar dig bäst.

Stöd utifrån/ Stöd inifrån

Att ta sig ut ur komfortzonen är att skaffa dig någon typ av mentor, coach eller stödperson. Coacher och formella mentorer kan vara bra och ibland nödvändiga, men du kan också hitta en vän ta hjälp av din partner eller kollega som stöttar dig. Resan mot att ta makten över dina rädslor och våga testa gränserna kommer inte att vara enkel, vilka strategier du än använder.

Du behöver även hitta din egen inre trygghet att kunna ställa rätt frågor till sig själv i det som man upplever är en begränsning i sitt liv.

Är du målmedveten, har fått insikt i vad du vill har du lättare sedan att kunna motivera även dig själv och lita på att det kommer att gå bra.Du behöver också vara din egen coach för att nå dina mål. Hitta dina egna svar, egen kraft, dina styrkor att ta steg mot den förändring du vill ha. Du behöver vara medveten om dina blinda fläckar, dina fördomar, och dina mönster.

Magin i livet finns strax utanför komfortzonen.

Genom att pusha dig själv – och låta dig pushas av andra – kan du lära dig att gå över gränsen och finna en tillvaro där magin aldrig är långt borta.

Fundera lite över dina tidigare framgångar ställda mot det du känner just nu. Det är lätt att glömma allt bra du har gjort tidigare när allt suger. Fundera över vad som gjorde dig framgångsrik tidigare. Vilka är dina styrkor? Att tänka på dem gör det lätt att bygga upp ny kraft och få nya idéer om hur du ska göra framöver.

Var tacksam över det du har. När du jämför ditt liv med andra som inte har haft lika mycket framgång så kommer du snart förstå att det du tycker suger egentligen inte är så allvarligt.

Var inte heller för hård med dig själv om du misslyckas se dig själv i spegeln och säg det där gjorde du bra och krama om dig själv. Se det som att du lär dig något nytt så blir det lättare att tackla motgångar.

Bryt rutinen och byt miljö.

Att göra samma sak dag efter dag blir monotont och deprimerande. Om du kan – gör något du normalt inte gör. Prova ett nytt sätt. Ta ledigt en dag och gå ut i skogen, åk till fjällen och vandra Skaka om rutinen på ett sätt som du har lust med så ska du se vad som händer. Ta en annan väg till jobbet än du brukar vad som får din själ att vissla.

Dansa, rör på dig. Gör något aktivt. Att dra igång fysiskt på något sätt får alla människor att må bättre. Simma, promenera, spring, gå till gymmet.

Ta tjuren vid hornen. Du har ett problem som gnager i dig. Vilket är det första och mest logiska steg du bör ta för att lösa problemet? Ta det steget. När du gjort det, ställ dig frågan igen: Vilket är nästa mest logiska steg för att komma närmare lösningen? Ta steget! När du väl bestämt dig för att sluta plåga dig själv och istället röra dig framåt så kommer du att känna dig bättre snabbt.

Ta beslut

Ibland blir det rätt och ibland blir det fel. Det viktigaste är att ta beslut. Att bestämma sig för att prova antingen det ena eller det andra istället för att vela och aldrig komma till skott med någonting. Är rädslan för att göra fel större än viljan att åstadkomma något nytt, så kommer du bara fortsätta trampa vatten. Ibland kan ett felaktigt beslut vara bättre än att inte ta något beslut alls – eller att låta andra välja åt dig.

Målsättning – delmål och slutmål: Testa nya tag längs med vägen om du når en utvecklingsplattå eller det blir stiltje – justera syfte, mål och mening längs med vägen och förutsättningar.

Håll ut

Hemligheten med att lyckas är faktiskt väldigt enkel – ha tålamod. Håll ut och fortsätt med vad du håller på med – och i synnerhet när det tar emot. Kontinuitet är receptet för att lyckas i det långa loppet.

Koncentration, envishet och självdiciplin. Låt dig inte distraheras från vad som är viktigt för dig. Välj att ge dig själv förutsättningarna du behöver för att nå de mål du vill nå. Hur mycket minns du de där kvällarna framför Netflix? Och hur mycket minns du det där drömäventyret som blev av istället?

Meditation / medveten närvaro

Utan balans i tillvaron kommer du aldrig att orka nå riktigt stora, långsiktiga mål. Mindfulness är ett uttjatat modeord, men innebörden är fortfarande tidlöst oundviklig – gör vad du kan för att koppla av och skapa harmoni i din tillvaro. Bli bättre på att vila, meditera, koppla ur, logga ut umgås med dig själv, och sova regelbundet.

Ha roligt

Se till att skratta mycket, älska med hela hjärtat, omge dig med människor du litar på och som gör dig glad. Ha roligt på vägen – för helt ärligt – det är längs med vägen allt händer. Det får inte handla om måluppfyllnad, prestationen i sig eller resultatet. Ditt liv är alla de sekunderna på vägen dit och glöm aldrig det.

Fullkomlig kärlek driver ut rädslan.

Om rädsla existerar, finns det ingen fullkomlig kärlek.

Men

Endast fullkomlig kärlek existerar.

Om det finns rädsla,

Leder den till tillstånd som inte existerar

Och glöm inte bort att drömma och fantisera om det du längtar efter.

Tillsammans kan vi inspirera var och en på sitt sätt, detta är mitt sätt. Blir du inspirerad följ gärna min blogg. Puss och kram ❤️✍🏼

 

————————————————————

Läs mer från Mind Jonna:

Intresserad av det senaste hårmodet?

Vad skiljer de olika hårfärgsteknikerna åt?

Kan balayage var något för dig?

Här kan du läsa om hur du bäst tar hand om ditt hår.

30+ spännande fakta du inte visste om hår. 

Dags att klippa sig och du är ute i sista minuten? Mind Jonna har drop in i mån av tid.

Vill du öka ditt inre välmående? Läs om Reiki och healing här.

Boka tid hos Mind Jonna.

Till startsidan för Mind Jonna.

 

Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar.