hår

Hur snabbt växer hår?

 
Här kommer lite intressant fakta om hår som kan vara kul att veta. Det är allt från statistik, fakta om hårstråets uppbyggnad och annat du inte visste om hår. Hårets egentliga uppgift är att skydda skalpen från UV-strålning. Det är därför människor i varma länder har lockigare hår. Om håret blir rakt eller lockigt beror på vilken form som hårsäcken har. Är den rak så får du rakt hår och är
den böjd så får du lockigt
 

Hur snabbt växer hår

Hur mycket hår tappar man per dag?

I genomsnitt tappar man 100-150 hårstrån helt naturligt varje dag.
Varje gång du tvättar håret tappar du ca 20 hårstrån.
 

Hur mycket växer håret på en dag?

0,33mm men kan variera lite från person till person.

Hur mycket växer håret på en vecka?

Ungefär 2,31 mm på en vecka.
 

Hur mycket växer håret på ett år?

ca 15 cm per år.
Ett hårstrå kan växa i upp till sju år innan det faller av.
 

Hur snabbt växer hår?

Hur mycket växer håret på en månad?

Ca 1cm

 

Hur lång tid tar det för håret att växa ut?

Håret växer ungefär en centimeter per månad. En kort pixieklippning tar alltså ungefär två år att växa till axlarna. Hår har en tendens att växa mer när vädret är varmt.
 

Hur många hårstrån har man?

En människa har cirka 850 000–
140 000 hårstrån på huvudet.
 

Hur många hårstrån har man på huvudet?

Blonda 146000
Svarthåriga 110 000
Brunhåriga 100 000
Rödhåriga 86 000
 

Vad består ett hårstrå av?

80 % protein
15 % vatten
10 % pigment, mineraler och lipider
 
Varje hårstrå består av döda keratiniserade celler i tre olika lager. Det yttersta är överlappande celler i ett tunt skikt som skyddar lagret innanför, cortex. Cortex innehåller melanin, det pigment som ger håret sin färg. Cellerna där är platta i formen. Formen på cortex avgör om håret blir rakt eller krulligt.
Det innersta lagret kallas medulla, och utgörs av stora celler och luft. Medulla reflekterar ljus så att håret ser annorlunda ut i olika miljöer. Det är bara i hårstråets nedersta del som själva celldelningen, det vill säga hårväxten, sker. Denna nederdel består av papillen, som står i förbindelse med blodkärl i underhuden.
 

Hur snabbt växer hår är intressant att veta men hur är det med själva tillväxten?

Hårets växtfaser

Det finns fyra faser i ett hår.
 

Växtfasen

(den anagena fasen)
Det är perioden när håret växer aktivt och som varar i genomsnitt i 3 år.
Håret blir långsamt tjockare vid roten och allt längre. Cirka 90% av håret på ditt huvud är i den här fasen.
 

Övergångsfasen

(den katagenafasen)
Är den korta period på någon vecka som håret slutar att växa på.
 

Vilofasen (den telogenafasen)

När håret har slutat växa så går det över i en vilofas då absolut ingenting händer. Vilofasen avslutas av att hårsäcken
börjar tillverka ett nytt hårstrå som trycker ut den gamla.
 
Referenskalan för hårfärger brukar nämnas som
Pastellblond, extra ljusblond, ljusblond, medelblond, mörkblond, ljusbrun, medelbrun, mörkbrun, svart
 

 

Vad består håret av?

 
Ett hårstrå är mestadels uppbyggt av ett protein som kallas för keratin. Detta ämne produceras i cellerna kring den yttre huden och i naglarna. Den färdiga produkten (håret) består i sin tur av framförallt fyra ämnen, kol, syre, kväve och väte. Mestadels kol. Anledningen till att det inte gör ont att klippa av håret är att det fullkomligt saknar nerver eller blodtillförsel. Hur snabbt växer hår? Det är svårt att säga hur mycket ett hårstrå växer under t.ex. en månad. Generellt sägs att håret på en människa växer som mest i åldern 15 till 30 år. I genomsnitt är det dock inte fel att påstå att det växer ungefär en cm i månaden. Det yttre skiktet på våra hårstrån kallas för täckceller, genomskinliga fjälliknande celler. Delen innanför, det är det som är den s.k. barksubstansen, runda celler som innehåller pigment som i sin tur bestämmer den naturliga hårfärgen. Det sista skiktet heter märgrummet och personer med mycket tunt hår saknar ofta denna del som består av runda celler.
 

Rakt, lockigt eller vågigt hår?

 
Vad det i slutändan är som bestämmer huruvida vi får rakt, lockigt eller vågigt hår, är en ren genetisk fråga. Hårsäcken är den avgörande faktorn och den formar i sin tur håret. Enkelt uttryckt kan sägas att om hårsäcken är rak växer håret rakt. Likaså om hårsäcken är krökt eller spiralformad ger det upphov till vågigt respektive lockigt hår. Beträffande fett eller torrt hår så avgörs det av talgkörtlarna som sitter i anslutning till hårsäcken. Dessa körtlar producerar en slags olja som sedan skickas ut till hela hårstrået. Hur mycket av denna olja man tillverkar beror på dina matvanor, blodcirkulationen, stress och eventuella läkemedel. Livslängden Livslängden för ett hårstrå varierar från 2 till 8 år och under denna tiden genomgår hårstrået tre olika faser. Det börjar med tillväxtfasen då håret växer, därefter går det in i övergångsfasen då håret sakta slutar tillföras näring och slutar växa. Till sist når hårstrået vilofasen och därefter lossnar det. Varje dag tappar vi ungefär mellan 50 och 150 hårstrån.
 

 

Håravfall? 

Det är inte bara hur snabbt växer håret som har betydelse. Håravfall kan få håret att tunnas ut.Det finns ett par anledningar till att man tappar och förlorar sitt hår. Den ärftliga faktorn är en sådan som främst drabbar män. Även om det i viss mån också kan drabba kvinnor så leder det aldrig till total skallighet hos kvinnor som det dessvärre väldigt ofta gör hos män. Det är inte heller säkert att en man drabbas av håravfall tillföljd av att man har haft en skallig far. Det finns fler anledningar till att man drabbas av håravfall som du kan läsa om här nedan. Medicinska aspekter De medicinska orsakerna till håravfall kan vara många. En del hudsjukdomar kan vara en direkt anledning till håravfall. Likaså kan olika typer av näringsbrist leda till att håret trillar av. Exempel på det är brist på zink och järn. Hos vissa personer är ämnesbristen en direkt biverkning av sjukdomar i sköldkörteln. Det har också visat sig att vissa typer av läkemedel som innehåller mycket A-vitamin kan ge upphov till håravfall. Ärftliga anlag De ärftliga aspekterna är framförallt tydliga hos män. Ca 15 % av alla män blir skalliga förr eller senare till följd av detta.

 
Även kvinnor drabbas som sagt av ärftligt håravfall fast i betydligt mindre utsträckning. Bara för att du är man och har en skallig far betyder inte detta nödvändigtvis att du själv kommer att bli skallig. Sannolikheten är tyvärr dock betydligt högre. Stress För mycket stress och jäktande är aldrig bra. Detta gäller inte minst vid risken för håravfall. Olika stressituationer kan leda till att håret under en viss tid faller av. Anledningen är att håret går in i en vilofas vid stress. Vilofasen kan sedan övergå till en avstötningsfas som leder just till håravfall.
 
 
håravfall

Vårdslöshet med stylingprodukter?

Det är ingen hemlighet att de stylingprodukter vi i regel använder oss av innehåller massor med kemiska substanser. Hur känslig man är för dessa ämnen varierar från person till person. Vad som händer om håret blir för starkt påfrestat av olika kemiska ämnen är att det går av. Detta är vanligast vid t ex hårfärgning och permanentning. En del människor är så pass känsliga för kemiska ämnen i håret att man inte klarar av alla typer av hårschampo utan att hårstrån trillar av i större utsträckning än vad som är normalt.
 

Övrigt om håravfall

Alla människor fäller hår, varje dag, hela livet. Det är fullt normalt. I vissa perioder av livet upplever man att håravfallet är kraftigare än vanligt. Det beror oftast på någon form av näringsbrist eller för intensivt solande eller användande av stylingprodukter. Man bör söka hjälp för sitt håravfall då man känner att det pågått under en längre tid och man börjar se kala fläckar i sin hårbotten.
 

Varför blir håret grått?

grått hår

När sker detta och finns det något man kan göra för att motverka processen? Ofta är det ett tecken på att man börjar åldras när de gråa hårstråna börjar dyka upp, men å andra sidan så åldras vi hela tiden, så vad är det egentligen som händer? I princip alla människor får grått hår, förr eller senare. Förutom ålder så är det en rad andra faktorer som spelar in när det väl börjar att ske. Man kan t.ex. konstatera att det är mer märkbart hos någon med mörkt hår. Har man dessutom vid olika tillfällen hårdbantat är detta något som kan påskynda processen att utveckla gråa hårstrån. Bara för att håret blir grått innebär verkligen inte detta att håret dör. Utan vad som händer är att pigmentcellerna slutar tillverka melanin.
 
När håret inte längre tillförs melanin blir håret vitt. Varför detta sker vet man inte fullt ut men i enstaka fall så kan pigmentcellerna sluta fungera för att sedan åter igen börja verka och producera melanin. Vilket innebär att man kan få tillbaka sin naturliga hårfärg. Det finns inga medel för att motverka att håret blir grått, däremot är det väldigt vanligt att man börjar färga sitt hår när de gråa hårstråna börjar dyka upp. Det finns de som hävdar att melanin-injektioner kan hjälpa till för att få tillbaka sin naturliga hårfärg, men det finns lite belägg för att detta verkligen fungerar. Att färga sitt hår är inte någon modern företeelse utan det har förekommit i tusentals år i många kulturer. Bl. a. grekerna och romarna häll på med detta och de forna egyptierna använde tjurblod för att dölja sina gråa hårstrån. Att hålla på och färga sitt hår tar mycket tid och många får genom färgning olika allergiska reaktioner. Kanske är det bäst att bara acceptera sina gråa hårstrån, det kan trots allt se stiligt ut och kanske t.o.m. ge dig en värdighet som du inte haft tidigare?
 

B-vitaminer

B-vitaminer ökar blodcirkulationen kring hårsäckarna vilket behövs för att det ska växa. Hela B-vitaminfamiljen är viktig men kanske särskilt B5, B6, B7, B9 och B12. Som alltid med B-vitaminer får man bäst resultat som man också tar ett bredspektrum av B-vitaminer.
Ett av de mest rekommenderade tillskotten för att få långt hår är biotin. Det kallas också vitamin B7 och rekommenderas ofta för att stärka hår och naglar. Därför återfinns det ofta i många kosmetiska hälsoprodukter för hår och hud, även om den inte kan absorberas genom håret eller huden själv. Brist på biotin kan ge dålig hårkvalitet, håravfall på ögonbryn och håravfall (alopeci)
B5-vitamin som också kallas pantotensyra är väldigt viktigt för dom som vill ha tjockare hår. Brist på B5 kan ge håravfall och dålig hårkvalitet.
 

Zink

Zinkbrist är väldigt vanligt och kan bidra till såväl hud- som hårproblem, däribland akne, mjäll, torr hårbotten och håravfall. Zink spelar stor roll vid bindandet av kreatin och är väsentligt för många av de biologiska processerna i kroppen, däribland att skapa proteinet som hår och naglar består av. Östrogendominans innebär ofta överskott på koppar och underskott på zink.
 

 

 

Vårda ditt hår inifrån och ut.

 
Alla vet vi att det är viktigt att ha ett bra schampo och balsam för att ditt hår ska se strålande ut. Har man torrt hår behövs fuktgivande produkter och har man platt och livlöst hår använder man volymgivande produkter. Det finns massor av yttre hjälpmedel för hårets glans och skönhet.
Silica hjälper kroppen fast det finns ännu ett hett tips som hjälper kroppen inifrån att ge näring till ditt hår! Nämligen att äta silica som stärker ditt hår, men även naglar och hud. Silica är ett mineral som din kropp behöver för att bygga upp ditt yttre så att hela du blir vackrare. Och inte nog med att hår, hud och naglar blir av bättre kvalitét; även benstomme, brosk och senor blir starkare! Silicaprodukter innehåller en mängd olika nyttiga ämnen som hjälper till att förbättra ditt yttre. Det är framför allt åkerfräken, som innehåller massor av kiseldioxid. Det har använts mycket länge för sina olika hälsoegenskaper, bland annat mot håravfall. Att äta rätt Det är även viktigt att äta rätt om man vill har ett vackert hår. Det påverkar hela ditt yttre beroende på om du äter tillräckligt med vitaminer och mineraler eller om du slarvar med maten.
 
Omega-3 fettsyror, som det finns mycket av i fisk, är viktiga för att man ska se bra ut. Det gör både hår och hud mjukare och smidigare. Alla så kallade nyttiga fetter är bra för ditt utseende! Silica finns att köpa på de flesta varuhus och i hälsokosthandeln, och finns i både brus- och tablettform. Det är ett billigt sätt att ge ditt hår nytt liv, men tänk på att du måste använda det minst två månader innan du kan märka av något resultat. De viktiga mineralerna tar tid på sig att komma ut i din kropp och ge dig den skönhet det starka och friska hår du vill ha. Att börja äta silica nu är en bra idé! När sommaren kommer vet vi alla att både sol och saltvatten sliter på vårt hår. Därför är det en riktigt bra idé att börja äta silica redan nu för att vara förberedd inför sommaren, och hjälpa ditt hår av vara motståndskraftigt mot all den yttre påverkning som sommaren innebär. Så gör dig själv en tjänst och ge ditt hår den näring det behöver för att få ett vackert hår, året runt!
 

 

Så här är en hårsäck uppbyggd

 
hårsäck
 
 
En hårsäck är en hålighet med en sekretorisk körtel där hårstrån växer ut. Varje hårsäck producerar cirka 1–3 hårstrån, men vissa människor kan ha upp till 6 hårstrån i en hårsäck men detta är ytterst ovanligt. Det vanligaste är att det växer 1–2 hårstrån. Dina hårstrån växer till sig i hårpulpan som finns vid basen av hårfollikeln, det är där cellerna delar sig och växer och producerar hårstrån.
Den nedersta delen av hårstrået är omgivna av rotpapillen, den förbinder bindväv och blodkärl. Papillens uppgift är att ge näring till hårsäckarna, leverera hormoner som reglerar tillväxten och strukturen på håret. Celldelningen som sker pressar det ännu osynliga håret uppåt, när det väl blir synligt består den av sammanvuxna, döda och hårda celler som är vårt hår.
Runt varje hårsäck så finns det talgkörtlar vars uppgift är att fungera som ett smörjmedel för håret och hårstråna. Människor som lätt får fett hår har helt enkelt ett överskott av sebum i håret.
 

Hur snabbt växer hår är inte bara det som är viktigt. Att även vårda håret är A och O för att få det långt hår som ser bra ut.

Hur tar man hand om håret på bästa sätt?

Skydda håret mot värme

Värmebehandlingar från fön, lock- och plattång sliter enormt mycket på håret. Om du ska fixa till håret till något speciellt tillfälle och vill locka det med tång, använd då alltid så låg temperatur som det går. Och aldrig överstiga mer än 200 grader då smälter håret. Det räcker oftast med 180 grader
Behandla också alltid längderna på ditt hår först med ett värmeskydd som skyddar håret från de största skadorna. Tex: Cream heat spray från Maria Nila
Quick dry heat spray är fina alternativ till ditt hår. Arganolja motverkar frizz statisk elektricitet och tillför glans.
 
 

Klipp håret regelbundet

Jag brukar rekommendera klippning var sjätte till åttonde vecka. Personligen följer jag hellre hårets kvalitet och känner efter när det behöver klippas: när man börjar hitta kluvna hårtoppar.
 
Klippa håret
 

Kamma och lufttorka vått hår – borsta torrt hår

 
Efter tvätt, krama försiktigt vattnet ur håret gnugga inte och undvik att borsta håret så mycket medan det är vått. Eftersom håret är mera elastiskt då det är vått är det bättre att kamma håret med en bredtandad kam av bambu eller trä. Eller en tangle teezer låt det lufttorka så ofta du kan.
När håret är torrt kan du borsta det. Hårborsten stimulerar hårbottens talgproduktion. En torr hårbotten mår därför väldigt bra av att borstas, medan man bör borsta ett fett hår mindre. Svinborst är ett bra alternativ, men det finns idag också bra veganska alternativ om man vill det.
 
 

 

8 tips för att skydda ditt hår

 
  1. Skydda håret med hatt när du är i solen och skölj ur saltvatten efter bad i havet. Om vinden piskar är det bra att fästa håret i en fläta eller ta på en mössa. Om det är minus grader ute är det bättre att torka håret först med en hårfön annars kan håret brytas av kylan om det är blött.
  2. Använd hårvårdsprodukter med bra kvalitet som Maria Nila produkter. De är 100% veganska och har utvecklats för omtanke till djur och natur och finns på min salong till försäljning.
  3. Det är sällan en bra ide att spara in på schampo, balsam och andra hårvårdsprodukter. Många dåliga eller billiga produkter innehåller starka parfymer och rengöringsmedel samt andra kemikalier som kan slita på håret eller irritera hårbotten. Produkter av bättre kvalitet är mildare mot hår och hårbotten. De innehåller vårdande ingredienser som naturliga oljor, vitaminer och proteiner som vårdar och stärker håret.
  4. Köp hårvårdsprodukter som är anpassade för din hårtyp eller hårkvalitet. Tex Maria Nila produkter. Exempel på hårkvaliteter är normalt hår, torrt hår, fett hår samt skadat eller slitet hår. Det som brukar kallas för hårtyper är tjockt hår, tunt och fint hår, krulligt hår och rakt hår. Produkter som är anpassade till en hårkvalitet eller hårtyp är utformade för att uppfylla hårets behov bättre och gör det friskare och finare.
  5. Komplettera schampo och balsam med vårdande inpackningar eller behandlingar med olja med jämna mellanrum. De vårdar och stärker håret med näring och vitaminer. Var varsam med håret. Använd inte för varmt vatten. Undvik att dra och slita i håret när du kammar eller tvättar det.
  6. Tvätta inte håret för ofta. Täta tvättar med schampo bidrar till att slita på håret och kan torka ut eller irritera hårbotten. Det räcker att tvätta håret med schampo varannan eller var tredje dag. Var försiktig med hårtork, locktång och plattång. Undvik att använda dem för ofta eftersom verktygen sliter på håret mycket.
  7. Din hälsa är viktig. Ditt hår är som finast när du är frisk och din kropp mår bra. Håret får sin näring efter alla andra organ på kroppen och det krävs mycket energi för att producera starkt och fint hår. När kroppen inte mår bra syns det på håret, det tappar ofta glas och lyster samt blir svagare. Sköt om hälsan och se till att du mår bra.
  8. Likt hälsan spelar kosten stor roll. För ett starkt och fint hår behövs det mycket näring och i synnerhet proteiner. Ät en bra balanserad kost med mycket proteiner för att håret ska bli starkt och få en fin lyster.
———————————————————— Läs mer från Mind Jonna: Intresserad av det senaste hårmodet? Vad skiljer de olika hårfärgsteknikerna åt? Kan balayage var något för dig? Här kan du läsa om hur du bäst tar hand om ditt hår. 30+ spännande fakta du inte visste om hår.  Dags att klippa sig och du är ute i sista minuten? Mind Jonna har drop in i mån av tid. Vill du öka ditt inre välmående? Läs om Reiki och healing här. Boka tid hos Mind Jonna. Till startsidan för Mind Jonna.     Välkommen att boka tid hos Mind Jonna. Jag hjälper dig att få det perfekta håret och kan tipsa dig om de produkter som passar just ditt hår. frisyr 2021   Jonna Buachan med lång erfarenhet av frisörbranchen samt innehar både Gesällbrev och Mästarbrev. Jag har ett stort intresse för hårkonsten och de senaste trenderna. Jag driver företaget Mind Jonna som är en unik holistisk salong med tjänster för hela människans välmående.            

Frisör – Healing – Coaching – Barberare

Till Mind Jonnas startsida

Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar.